Slå larm om illa behandlade djur!

Om du misstänker att djur vansköts eller far illa ska du kontakta länsstyrelsen. Om det är akut och du inte kan nå länsstyrelsen kan du kontakta polisen.

 

Det finns en sida för Länsstyrelsen i varje län. Här är Stockholms län:

www.projektwebbar.ab.lst.se/templates

/InformationPage____4629.asp

 

(gå in på sidan i det län du vill anmäla vandvården av djur)

 

 

En anmälan kan göras anonymt. Länsstyrelsen har skyldighet att utreda anonyma anmälningar till skillnad från polisen. Nackdelen med en anonym anmälan är att det kan vara svårt för den som utreder ärendet att gå vidare. Det är ibland nödvändigt att någon kan vittna om vad de har sett och upplevt samt att det finns dokumentation om händelseförlopp, tidsangivelser med mera.

 

 

"Till böter eller fängelse i högst två år döms den som med uppsåt eller av oaktsamhet bryter mot djurskyddslagen." (Djurskyddslag (1988:534 36§).

Tror du att åtmindstonde svenska

köttdjur har det bra?

 

www.youtube.com/watch?v=2XT7ROWNk24&feature=colike

Dagens Nyheter rapporterar att atleter föder upp egna höns för att slippa oroa sig för olagliga substanser i köttet, som därmed överförs till människan när man äter köttet. Om man inte idrottstävlar så tar man inte regelbundna blodtester och vet därmed inte vad som egentligen cirkulerar i kroppen som konsekvens av köttätandet. “Skrupelfria bönder injicerar medlet clenbuterol i kreaturen för att få magrare kött.” TT

Om du hittar ett vilt djur...

Du kan läsa om vad du ska göra om du hittar ett vilt djur som är skadat på Naturvårdsverkets webbplats. Hittar du en övergiven unge av ett vilt djur ska du i första hand låta den vara. Mamman vet i normala fall var ungen är men har behövt lämna den där en stund. Kontakt via email:

 

viltforvaltning@naturvardsverket.se

Råkat skada ett vilt djur?

Har du skadat ett vilt djur ska du kontakta polisen.

Är djuret vid liv ska du ringa 112 annars ska du ringa på telefonnummer 11414.

 

www.polisen.se/sv/Lagar-och-regler/Trafik-och-fordon/Trafik/Viltolyckor

Det är förbjudet att sälja sälprodukter i EU sedan 2009. Men fortfarande finns sälolja att köpa i hälsokostaffärer och på andra ställen.

 

Hjälp Djurens Rätt att göra något åt detta - bli sälspanare och rapportera om du stöter på sälprodukter till:

salspaning@djurensratt.se

Ange vilken butik och vilket märke av sälolja du sett. Tack!

(Informationen kommer att sammanställas och överlämnas till Jordbruksverket, som är den ansvariga myndigheten i Sverige.)

 

 Kolla noga på förpackningen när du köper något!

 

Det finns palmolja i ohyggligt många produkter! De skriver såklart inte ut "palm oil" under ingredienserna utan det brukar stå

vegetabilisk olja (palm)

palmate 

palmitate

palmitic acid

glyceryl stearate

stearic acid  etc.

 

Dessa namn är bara synonymer. Jag har tagit denna diskussion med några av företagen som använder sig av palmolja i sina produkter, bl.a. L'Oreal Paris Sverige på deras Facebook sida (kolla gärna och skriv något du med!) Palmolja skövlar otroligt mycket regnskog, och de få orangutanger vi har kvar i världen har ingenstans att bo, och dödas därför eller tas till fånga för djurhandel.

 

Jag fick jag svaret att de använder sig av certifierad palmolja. Det är ett knep för att göra illusion av att det då är okey och hållbart. Det är det inte, ingen palmolja är hållbar. Men självklart är det bättre med certifierad palmolja än vanlig, men jag litar inte på att certifieringen håller (det har rapporterats otroligt mycket om att kontrollorganen inte gör kontroller och att det i princip är precis lika förödande som "icke certifierad"). Det blir dessutom svårt för konsumenten att veta vilken palmolja på förpackningen som är mer "okey" och vilken som är helt förkastlig. På förpackningar som jag har sett ingrediensen på så har det bara stått palmolja, utan någon stämpel, och jag har först fått reda på om den var certifierad eller ej när jag tog kontakt med företaget.

  

Snälla, hjälp till att stoppa detta genom att inte köpa varor och produkter med palmolja som ingrediens! Kolla förpackningen noga. Om du vill kan du även skriva eller ringa till kundtjänster hos företaget, vars produkt du funnit ingrediensen palmolja i, och klaga över detta. Ju fler som säger till, desto mer press blir det på dem att ta bort denna ingrediens helt och hållet!