Bohol, Philippines

 

December 2011

 

These poor monkeys were tied with short chains and just walked back and forth :(
I got the contact details of the owner of this place and (unfortunately he wasn't there) and talked to some locals about help me out with this project. One of these persons has agreed on beeing my trusted contact person.

I am going to ask how much it would cost to have a really large cage for them instead, with trees, where they play around freely.

Then I will contact the owner about it soon and ask if he could make this cage for the monkeys if I give him the money (I won't take no for an answer).
I will raise the money for it as quickly as possible (if you, or anyone you know would like to help out or donate money, please contact me so we can work things out).
My contact person on the island, whom I have paid, will then help me monitor the project and make sure that it will be done and insure that the monkeys will have a better life.

Balicasag, Philippines

 

12th of December

 

Jag och Samuel hade kommit i land på ön Balicasag, söder om Bohol i Filippinerna.
Getter, hundar, höns strövade fritt runt, mysigt. Dock var deras grisar fastbundna, och med jättekort rep dessutom.

Vi såg 4st på två olika ställen, och 2st vardera på två andra ställen. Jag hittade tyvärr bara ägaren på ett ställe och frågade om han inte kunde länga repen.

 

Han sa att de förstör marken runtomkring. Jag svarade att ni ju ändå inte använder marken (de hade bara en massa oorganiserat bråte). Han log bara och gick bort till ett stort bord där ett 20-tal personer ätit lunch, kvar fanns bara massor av disk och matrester.


Jag kollade på grisarna, klappade dem och kände att jag inte kunde ge upp så enkelt!

Jag gick bort till honom igen och sa "Okey, let's make a deal. If I wash up and tidy all of this up for you -will you longer their leashes?"
Han sa okey, "I will do it now." och hängde med bort till sandgropen med ett litet tak där grisarna stod.

 

Jag berättade att grisar är smarta djur och att vi har ca. 70% likadant DNA som dem! Det är viktigt att ge dem kärlek, de har känslor precis som vi.

Han tog fram ett jättelångt rep och undrade hur jag ville ha det. Jag log bara stort och visade hur långa jag ville att repen skulle vara. Han sa bara "do as you want and think is best".

Wow! Man kan påverka människor!! 

 

Jag började mäta och se hur långt cirkulärt de kunde ta sig med den tänkta replängden. Jag fick röja bort en hel del skräp och flytta på bråte för att det skulle bli ett djurvänligt område och försökte ordna upp allt skrot på ett ställe och la över ett skynke.

En liten flicka kom för att kolla vad jag höll på med och jag la även till att det är bra att ordna upp såhär även för barnen, så de inte skadade sig.


Hon förstod inte mycket engelska men jag fick henne att komma och klappa grisarna och sa att de är snälla och gillar att bli ompysslade.

Hon iakktog mitt pulande och man kunde verkligen se på grisarna hur glada de blev! Dels av uppmärksamheten och ömheten och av att de kunde röra sig obehindrat och hitta nya intressanta ställen att böka i och fler skuggpartier för att undkomma solen.

 

Nöjd med min insats att göra 2 grisar lyckligare (många bäckar små) vände jag mig om och tackade ägaren och hans vän (som hade fastnat vid det faktum att grisar var smarta och undrade om inte ormen var det smartaste djuret? Jag förklarade att så inte var fallet och räknade upp ett antal djurarter på vilka man uppmätt hög intelligens och med en aha-upplevelse försjönk han i tankar).

So kind of you, thanks a million! Jag bad dem att snälla inte ändra tillbaka och de skrattade och sa "We will remember you, animal lover!" 


Jag undrade om de inte såg att grisarna genast var gladare?
De nickade och verkade själva ganska belåtna.
Jag tillade att "happier animals, better tasting meat" för att ge dem en mer egoistisk positiv aspekt. Sen tipsade jag dem om att de kan ta en liten promenad med dem ibland, om de nu inte kan gå fria. Glöm inte kärleken -everyone wants to feel loved!

 

 

 

 

Not afraid of getting

my hands dirty,

for the sake of

animals!