Kolla noga på förpackningen innan du köper något!

Veganprodukter och livsmedel innebär att inga djur har används för att framställa produkten. Många varor man köper har man ingen aning om att djur är involverade i, andra vet man att djur har att göra med, men man tror (hoppas) inte att de far illa;

 

Stearinljus Stearin framställs huvudsakligen genom hydrolys av animaliskt fett, men kan även framställas ur vegetabiliskt fett, såsom palmfett. Alltså är det oftast fett från djur eller från palmträd, jag boycottar bägge delarna. Kolla efter veganljus och läs innehållsförteckningen.

 

Lanolin görs på fett från fårull, och om man inte vill vara del av den hemska industrin med dessa sönderavlade får som under de år de producerar ull (sedan dödas dem), ofta får finna sig i miserabla levnadsförhållanden.

Det är en beståndsdel för salvor då det ej härsknar och lätt tas upp av huden. Det används i hudkräm och tvål, men även i skokräm samt i vaximpregnering.

Benämns E913

 

Karmin, Carmine benämns ofta som E120, eftersom de vill att folk ska undvika att reagera på namnet. Vet du vad det är?

Ett rött färgämne som kommer från Cochinellöss som torkas och krossas. För att framställa 500 g av färgämnet så måste 70 000 insekter dödas. För att möta efterfrågan så krävs det att produktionen är storskalig, vilket betyder att massor av dessa djur mister livet. Är malna skalbaggar inte något för dig i maten? Skippa denna ingrediens.

 

Gelatin i godis, matvaror etc., görs av grishud men även av kohud eller benbitar av olika djur (fisk, gris, etc.). Brukas benämnas E441, eftersom många nu vet vad gelatin är och vill undvika det.

 

Ägg är ju inte något levande, men hönsmamman är levande och lever oftast ett miserabelt liv, för att sedan dödas inom ett par år eftersom hon inte producerar tillräckligt många ägg.

 

Mjölkprodukter (mjölk, ost, glass, yoghurt etc.), där dödas ju heller inget djur, men dessa kor har det inte bra! Om du tror det så tänker du nog på den idylliska betestiden i Sverige eller ett undantagsfall där bondgården är liten och harmonisk.

 

Det är inte normen. Det kallas köttindustri av en anledning, djuren är robotar och det gäller att få in så många producerande djur som möjligt på en så liten yta som möjligt (detta gäller kor, grisar, höns).

 

1. Kornas betestid i Sverige är 1-2 månader om året, resterande liv är i trånga spiltor på betonggolv och med liggsår (som i de flesta fall medicineras med antibiotika!).

 

2. Sverige är ett av de länderna där korna har det som bäst. Om våra horribla standard är bäst -hur har då resterande världens mjölkkor?! Vi utgör inte ens 1% av produktionen i världen!

Palmolja finns i otroligt många produkter!

 

De skriver såklart inte ut "palm oil" under ingredienserna utan det brukar stå

palmate

palmitate

palmitic acid

glyceryl stearate

stearic acid etc.

 

Dessa namn är bara synonymer.

Denna diskussion har jag tagit med bl.a. Nivea och L'Oreal Paris Sverige på deras Facebook sidor. Första gången undvek de frågan, men andra gången fick jag svaret att de använder sig av certifierad palmolja. Det är ännu ett knep för att göra en illusion av att det då är okey och hållbart. Det är det inte. Däremot är det såklart mycket bättre om palmoljan är certifierad!

 

Palmoljeindustrin skövlar ohyggligt mycket regnskog och dödar de få orangutangerna vi har kvar i världen,eftersom deasp intsegar någonstans att bo. En del orangutanger dödas direkt, andra (oftast de yngre) tas till fånga och säljs till hemska Zoo eller ännu värre -till Orangutang bordeller! Där orangutanghonor kedjas fast och utnyttjas sexuellt av betalande kunder. Så vidrigt att jag inte finner några ord. Dessa finns bl.a. på Indonesiska ön Java.

 

Jag har även skrivit på vissa företags Facebook sidor angående deras användning av palmolja, och fått samma svar angående certifiering.

Undvik dessa produkter helt och hållet!

 

Man hittar ofta palmolja i lite billigare alternativ, såsom egna varor etc. eftersom att de vill hålla nere kostnaderna.

Jag har funnit palmolja i extremt många produkter bl.a.;

 

Färdiga pannkakor, vissa digestivekex, billiga chokladkakor, de flesta hudkrämer, vissa ansiktstvättar etc. 

Enligt WWF så importerar Sverige 44 000 ton palmolja per år (främst från Malaysia och Indonesien)! Ohyggligt många av produkterna på svenska marknaden innehåller palmolja! Det visste du inte, eller hur? Obehagligt.

This is gelatine, E441

Fler animaliska ingredienser:

 

www.greenoption.org/e-nummer/animaliskautan